Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Jak na plíseň v bytě

Pokud se objeví v bytě plíseň, je to velké zdravotní riziko, neboť plísně uvolňují do okolí celou řadu nebezpečných spor, které mohou způsobovat kašel, rýmu a dokonce i celou řadu alergických reakcí.

Jaké prostředí plísním vyhovuje?

Plísně se vyskytují v místech s nadměrnou vlhkostí. Nejčastěji je tedy objevíme především v kuchyni či koupelně. Vytvářejí se ve spárách, v okolí vany či sprchového koutu, u oken a okenních parapetů. Příznivým místem pro tvorbu plísní jsou také studené rohy, místa, kam zatéká voda, rohy za nábytkem, tam dochází k menší cirkulaci vzduchu.

Jak bojovat proti plísni?

Využít můžeme některý druh nátěru, který funguje na bázi dezinfekce a pomáhá nejen v boji proti plísním, ale také ničí houby a řasy. Většinou se stříkají na místa s výskytem plísní a nechávají se působit po dobu, která je uvedená v návodu na jejich používání. Někdy je potřeba postřik opakovat.

Pokud nechcete používat chemické přípravky, můžete vyzkoušet nějaký z přírodních prostředků. Před aplikací jakéhokoli přípravku plíseň neodstraňujte, škodlivé výtrusy se tak mohou roznášet na další místa.

Existuje prevence?

Pokud se chcete vyhnout plísni v bytě, je potřeba správně regulovat v bytě teplotu a vyhýbat se všemu, co podporuje vlhkost (sušení prádla, velké množství květin, pára z vaření). Důležité je pravidelné větrání. Při úklidu je vhodné používat čistící prostředky určené pro úklid. Vhodnou prevencí je také kontrola krycích lišt, které překrývají spáry po obvodu okenních rámů či balkonových dveří. Také je vhodné odstranit, v rámci možností, tepelné mosty, opravit těsnění spár či zateplit vnější fasádu domu.

Pokud se chystáte k nátěru vnitřních stěn, použijte k tomu přípravky s přísadami proti plísním.

Zkontrolujte, zda nábytek není umístěný těsně u stěn. Takovýto způsob brání proudění vzduchu a je jedním z faktorů, který má na tvorbu plísně pozitivní vliv.

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací