Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Jak vybírat barvy do interiéru?

Málokdo si uvědomuje, že barvy interiéru odrážejí osobnost, která v něm pobývá. Kromě toho barvy významně ovlivňují naši náladu a naše pocity. Aby byl náš domov klidný a harmonický, nemusíme se řídit momentálními barevnými módními trendy. Měli bychom se zaměřit především na takové barvy, které jsou pro nás příjemné.

Jaké zvolit barvy?

Obecně platí, že světlé barvy působí vzdušným dojmem, prostor opticky zvětšují. Jsou tudíž vhodné do prostorů menších. Tmavé tóny prostor opticky zmenší a ve velkých místnostech utvářejí intimnější atmosféru.

Barevnou volbu místnosti bychom měli uzpůsobit jejímu účelu, ale také osobě, která ji bude obývat.

  • Jak tedy na nás jednotlivé barvy působí?

Zelená barva je uklidňující, modrá působí chladným dojmem, žlutá podporuje komunikaci, červená má velmi silné emocionální účinky, bílá barva je neutrální, růžová je spojovány s city či smyslností, oranžová je aktivní, dodává energii, fialová je spojována s duchovnem, spiritualitou a důstojností a hnědá je barva země, dodává stabilitu a spolehlivost.

Barvy v interiéru

Pokud si zařizujete společné bydlení jako partneři, měli byste volit takové barvy, které budou příjemné každému z vás.

Vyberte si jednu základní barvu (žlutá, modrá, červená nebo zelená) a tu pak začněte kombinovat s odstíny, v nichž je tato základní barva obsažená (žlutá-žlutozelená).

Volit také můžete odstíny jedné barvy, od toho nejsvětlejšího, po ten nejvíce tmavý. Pokud vám bude připadat tato kombinace nudná, můžete ji rozzářit barvou kontrastní (modrozelná a tyrkysová-fialová, žlutozelená-modrá).

Pokud se nebojíte barev, můžete využít barvy, které se v barevném kruhu nacházejí proti sobě (modrá-oranžová, žlutá-fialová, červená-zelená).

 

Při výběru barev mějte na paměti, že v jednom prostoru by se měly objevit maximálně tři barvy. Jedna z nich by měla být dominantní, další pak doplňkové. Mohou se objevovat v různých odstínech.

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací