Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Jak vybrat správnou matraci?

Základem úspěchu při výběru matrace a postele je pečlivé rozvážení preferencí a pečlivý výběr. Postel ani matraci zpravidla nekupujeme na několik měsíců, ale častěji na několik let, a nikdo z nás přece nechce mít nekvalitní spánek jen kvůli tomu, že si vybral špatnou matraci, postel nebo postelový rošt.

Matrace

Díky vhodnému výběru matrace si zajistíte zdravý a vydatný spánek na dlouho dobu dopředu, není tedy jediný důvod, proč postupovat při výběru ukvapeně a koupit první produkt, který se nám dostane do rukou. Postupně se pečlivě informujte o jednotlivých typech matrací, materiálech a navštivte kamennou prodejnu, kde si matrace budete moci vyzkoušet. Tím to ale zdaleka nekončí. Když už jste se do prodejny dopravili, musíte si každou matraci pořádně vyzkoušet. Doporučuje se setrvat v matraci alespoň několik minut a to v různých polohách. Jedině tímto způsobem opravdu zjistíte, jestli jste vybrali správně. Při zvažování ceny matrace pamatujte na to, že pokud budete mít matraci několik let, nevyplatí se hledět na každou ušetřenou stokorunu. Investice do dobrého spaní se v průběhu let několikrát vrátí. Před samotnou návštěvou kamenné prodejny doporučujeme zamyslet se nad vlastními preferencemi a nad tím, co vlastně od matrace očekáváte. Budete matraci využívat jen k víkendovému přespání? Nebo je určena do Vaší domácí postele.

Typy matrací

Ne každý může mít libovolný typ matrace. Nejenže pohodlí je na každé matraci jiné, ale i cena se u každého typu liší. Mezi základní typy matrace dnes patří pružinové matrace, latexové matrace nebo pěnové matrace.

Nejčastějším typem matrací jsou stále matrace pěnové, které patří k těm levnějším. I tak ale mohou skvěle posloužit svému uživateli. Pěnové matrace se tvoří převážně v sendvičovém provedení, které umožňuje vytvářet různé zóny tuhosti a matrace se dokáže ortopedicky přizpůsobit tvaru těla. 

Dalším typem matraci jsou matrace pružinové nebo taštičkové, které jsou svoji konstrukcí velice podobné. Rozdíl je hlavně v tom, že u taštičkových matrací jsou pružiny uloženy v jednotlivých kapsách (tzn. taštičkách). Latexové matrace dnes již nejsou tak časté jako byly dříve. V základu je latex syntetickým materiálem, který obsahuje část přírodního latexu. Výhodou je dobrá možnost jejich zónování, které následně určuje kvalitu matrace.

A pokud jste alergici, podívejte se po dobré nabídce bio matrací, které jsou ideální právě pro alergiky.

Rozměry matrací

Rozměr je nejdůležitějším parametrem, který budete při koupi řešit. Přece jen pokud si koupíte matraci v jinem rozměru, než je Vaše postel tak se vyspíte velice špatně. Na trhu je dnes velice široký výběr od matrací 80x200 až po atypické rozměry jako jsou matrace 150x200 nebo matrace 170x200.

Existují i prodloužené verze matrací, které jsou 210cm nebo 220cm dlouhé. Ty se hodí pro osoby vyššího vzrůstu. Pamatujte na to, že matrace by měla být alespoň o deset cm delší, než je Vaše výška. Tak již víte, která matrace je pro Vás ta pravá?

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací