Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Nedovolte šatním molům, aby se dostali do skříně

Šatní moli (pozor neplést s potravinovými) patří ke strašákům mnoha domácností. Pokud vám ze skříně či šatny vylétne malý černý motýlek, je již pozdě a malé larvy si již nejspíše pochutnávají na vašem oblečení. Uložené zimní oblečení jim poskytne klid, tmu, vlhkost a prach, což je prostředí, které milují a vyhledávají ke kladení svých vajíček. Pokud mají vajíčka ideální prostředí, jejich vývoj se urychlí a během měsíce je z něj škodlivá larva, někdy však vývoj může trvat i rok. Proto je ve vašem zájmu, neposkytnout ideální podmínky pro kladení vajíček.

Důležitá je prevence

Nejvíce si larvy mola pochutnávají na vlně, peří a kožešinách, protože obsahují keratin a bílkovinu. Motýlek, dospělý mol šatní, již vašemu oblečení neublíží, ani nemá ústní ústrojí. Do skříní ukládejte pouze čisté a úplně suché oblečení. Na sezónní oděvy používejte pytle nebo vaky, určené k ochraně oblečení a vysajte z nich všechen vzduch. Občas ve skříni provětrejte a oblečení proklepejte. Moli nesnáší světlo a čerstvý vzduch. Ve skříni utřete police a nechte důkladně vysušit. Nikdy na police nedávejte žádný papír, noviny nebo tapety. Vytvořené záhyby jsou pro moly ideální prostředí ke kladení vajíček.

Pomohou aromatické vůně

Některé specifické vůně moly odpuzují. Vložte do skříně v plátěném nebo síťovaném sáčku sušenou pomerančovou kůru, levanduli, mařinku lesní, rozmarýn, pelyněk nebo ořechové listy. V drogerii seženete také náplasti, které jsou napuštěné feromony, které lákají samce. Nemohou oplodňovat samičky, ovšem je tu malé riziko, že feromony přilákají jiné samce z venku během větrání.

Chemické prostředky

Chemické prostředky, které se prodávají k vyhubení molů obsahují naftalín a pyretrin, ovšem moc se nedoporučují kvůli nejednoznačnému vlivu na zdraví člověka.

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací