Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Obývací stěna jako dominanta pokoje

Obývací stěna se stává nezbytností téměř každého obývacího pokoje a mnohdy bývá i jeho dominantou. Co všechno hraje roli při jejím výběru?

Velikost a rozložení

Nejprve je potřeba zjistit rozměry pokoje a rozmyslet si, zda skříňky budou umístěny na kratší či delší straně místnosti. Každá varianta má svá pro i proti. Pokud nábytek umístíte na kratší stěnu, zůstane vám víc prostoru, který můžete navíc rozdělit na několik částí. Nábytek umístěný k delší stěně nabízí řešení vzdušnější.

Pokud pořizujete stěnu do menší místnosti, měla by být nižší a sestavená tak, aby se na ní dala umístit televize. Tento typ stěny můžete doplnit vhodnou poličkou na zeď.

Pokud je místnost větších rozměrů, můžete si dovolit stěnu většího typu a vyššího provedení.

Volba materiálu

Obývací stěny se vyrábějí z celé řady materiálů, záleží jen na vás, jakému dáte přednost. Mezi nejčastější patří dýha, lamino či masiv.

Povrch dýhového nábytku tvoří tenký pruh dřeva. Někdy bývá na první pohled k nerozeznání od masivu.

Na výrobu lamina se využívá laminování dřevotřísky pomocí speciálního papíru. Tento druh materiálu se velmi snadno omývá.

Na výrobu masivního nábytku se používá jeden celistvý kus dřeva. Jeho nevýhodou je vyšší hmotnost.

Do moderního interiéru se hodí také stěny kovové, které jsou vzdušné. Velmi často se kombinují s tvrzeným sklem.

Záleží i na barvě

Do větší místnosti můžeme umístit i stěnu v tmavých tónech, u malých místností upřednostňujeme barvy světlejší, které místnost prozáří a alespoň opticky zvětší.

A co styl?

Volit lze i styl provedení, může být moderní, klasický či rustikální. Je však potřeba jej sladit s dalším vybavením interiéru, mezi něž rozhodně patří sedací souprava, konferenční stole, ale zapomenout bychom neměli ani na podlahu či vstupní dveře. Nezapomeňte si všímat i drobných detailů jako jsou hrany nábytku, které mohou být oblé či ostré nebo třeba úchyty- jejich barva a styl provedení.

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací