Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Tabule a nástěnky v ohrožení, školní lavice bodují dál

Vypadá to, že tabule a nástěnky mají téměř odzvoněno. Ministr školství sní o moderní kombinaci tabletu a školní lavice. Nemluvíme zde o tabletě, ale celé téma je o menším bratrovi notebooku a větším bráškovi mobilně chytrého telefonu. Digitalizace možná škodí našemu mozky, bez pochyby ale i něco přináší

Inovační změna skříňky na klíče neohrozí

Má tato technologická změna potenciál změnit školství od začátku? Nemyslím si. Ani tablet ve škole nebude konkurencí pro školní lavice či pro chloubu každé třídy, tu představuje prvotřídní dřevěná katedra. Kdo se ale musí bát? Jsou to dětské oči nebo výrobci papíru? Flipcharty (rozměrné papíry přichycené na speciální tabuli) se sotva zařadily mezi školní nábytek a už mají být vystřídány obrazovkou? Co si počnou řezačky papíru a skartovací stroje když zmizí vytištěné papíry a flipcharty? Možná to není tak horké, nástup technologií má mnoho odpůrců. Díky GPS se nevyznáme ani v krajině ani v mapách a díky ťukání do kláves už nepřečteme napsaný text ani po sobě. Německý psycholog a neurolog Manfred Spitzer dokonce sepsal knihu s názvem “Jak připravujeme sami sebe a naše děti o rozum“. A co školní židle, musí se začít bát, že je nahradí kancelářské židle a křesla doplněné o trezorové skříně? Místo těžkých učebnic si budou děti do škol nosit lehký tablet, budou tedy potřeba trezory, sejfy, schránky a podobné vynálezy? Jak se celkově změní obraz učeben? Asi bude nutné pořídit elektrifikované školní židle či dokoupit konferenční židle a křesla.

Meotar nahrazen, staronové heslo: vozíky audio, vozíky video!

Nechme se překvapit, co přinese revoluční změna, jaký nábytek najdeme v budoucnosti ve školách.  Lavice do čekáren snad nezmizí. Katedra a za ní paní učitelka je velmi zažitý zvyk, ale nebude to brzy jinak? Nebude pan učitel či paní učitelka zářit ze světla projektoru umístěného na vozíku na video vybavení. Kdo bude projektor ukládat do trezorové skříně. Třeba nás čeká něco vcelku nepředstavitelného. Proto se připravme na cokoli. Již brzy školní taška druháka nebude vážit sedm kilo, ale třeba dvě. Cesta do školy bude dosti odlehčenější, peněženky rodičů také. Stará dobrá lavice do čekáren o své místo nepřijde. Stejně mě ale trochu děsí představa dětí, které okupují kancelářské židle a křesla namísto své školní lavice. Skartovací stroje, řezačky papíru, křemíkové doly, třeste se! Přichází změna do škol. Budeme se těšit, kdo vyhraje a přejeme dětem o kousek víc zábavy, ať už s tabletem či bez.

Školní nábytek TechnoBank

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací