Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Vyberte si vhodné osvětlení do obývacího pokoje

Obývací pokoj je místo, kde se velmi často schází celá rodina, je to místo, kde relaxujeme a odpočíváme a kam zveme své hosty. Kromě potřebné výbavy je tedy nutno zvolit i vhodné druhy osvětlení. Nepostačí zde pouze osvětlení centrální, které většinou tvoří základ, ale je potřeba zvolit i světla vedlejší, která budou plnit různé funkce. Při výběru jednotlivých druhů svítidel je potřeba volit takový design, který bude ladit se stylem celé místnosti.

Z čeho můžeme vybírat?

Kromě klasických svítidel na strop, mezi něž patří lustry a stropní svítidla, jsou to různé druhy lamp a lampiček. V současné době se velmi módní záležitostí stávají i různé druhy LED osvětlení, které pomáhá dotvářet příjemnou atmosféru. Vyzkoušet můžete také osvětlení bodové. Příjemnou atmosféru navodí osvětlení se stmíváním, jež umožňuje vytváření různého stupně osvětlení.

Jako centrální osvětlení může posloužit stropní svítidlo či lustr. Stropní svítidla jsou vhodnější do místností menších rozměrů, kterým dodají více světla rozptýleného a kromě toho místnost opticky zvětší. Lustry jsou ideální pro místnosti větší, v nichž více vyniknou. Pokud je váš obývací pokoj zařízení ve starodávném stylu, sáhněte do nabídky svítidel rustikálních, patříte-li mezi zastánce stylů moderních, volte raději lustry designové. Lustry křišťálové jsou vhodné do místností luxusních či reprezentativních.

Jak a kam jednotlivá svítidla umístit?

Vzhledem k tomu, že v obývacím pokoji často sledujeme televizi nebo se díváme na monitor počítače, je i tento fakt, při rozmísťování svítidel, potřeba mít na paměti. Monitor či televizní obrazovka by neměly odrážet odlesk světelných zdrojů. To znamená, že svítidla by neměla být umístěna za zády sledující osoby. Ideální je lampička na zeď s tlumeným světlem nebo lampa stojací, kterou můžeme kdykoli, kamkoli přemístit. Tu také můžeme využít pro čtení na gauči či křesle. V současné době si nacházejí velkou oblibu i LED pásky.

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací