Počet položek: 0 0,- CZK
CZK EUR

Jak vybrat kvalitní koberec?

Koberce se stále častěji stávají oblíbenou dekorací, která navíc plní celou řadu užitečných funkcí. Především pomáhá místnost zateplit a částečně funguje i jako protihluková bariéra. Na výběr máme koberce kusové či celoplošné. Pokud se rozhodujete pro koupi koberce nového, volte raději kvalitní a takový, který splní vaše očekávání. Koberec by měl vydržet delší dobu, proto dejte přednost kvalitním druhům materiálů a raději si za ně připlaťte.

Na materiálu velmi záleží

Nejen cenu, ale i kvalitu koberce ovlivní především materiál, z něhož je koberec vyrobený. V současné době můžeme vybírat ze dvou základních druhů – umělá či přírodní vlákna. Také na vlasu záleží. Větší komfort poskytuje střižený vlas. Další možností je pak kobercová smyčka, ta se lépe udržuje a je vhodná do míst s větší zátěží.

  • Umělá vlákna

Nejčastěji se používá polyamid, známý také jako nylon. Je to materiál pružný a trvanlivý, ideální do míst s vyšší zátěží, jako je chodba, obývací či dětský pokoj. Mezi další materiály tohoto typu patří polypropylen, který je cenově velmi dostupný a barevně stálý.

  • Přírodní materiály

Jestliže jste milovníky materiálů přírodních, pak právě pro vás jsou určené koberce z vlny či rostlinných vláken, mezi něž patří sisal, mořská tráva nebo kokos. Nejčastěji je to sisal, který má i širokou barevnou paletu. Většinou jsou v nabídce jako koberce kusové. Svému majiteli nabízejí přepychový vzhled, přirozenou krásu a celou řadu výhodných vlastností. Patří mezi ně snadná absorbce vlhkosti, jednoduchá údržba a velmi ceněné je i to, že dýchají, absorbovanou vlhkost mohou předat do suchého ovzduší. Díky tomu v místnosti vytvářejí příjemné klima, které ocení především alergici. Bonusem je to, že se dají likvidovat ekologickou cestou.

Vložit komentář

Jméno
Email ( neveřejný )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací